· 

Inwoners van Aagtekerke kiezen nieuw kunstwerk

Begin 2023 is de gemeente Veere gestart met een project om een kunstwerk in Aagtekerke te realiseren.

Het oog van Aagtekerke van Pim Wilhelmus Vlug (links) en rechts Vriendschap van Karin Colen

Op 18 januari 2024 mogen de inwoners van Aagtekerke stemmen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen zal worden geplaatst.

Waarom een kunstwerk in Aagtekerke?
In de nota van de gemeente Veere ‘Kunst in openbare ruimte’ staat dat elke kern minimaal één kunstwerk heeft in de openbare ruimte dat past bij het karakter van de kern. De kern Aagtekerke heeft nog geen kunstwerk. Op aanvraag van de dorpsraad is daarom begin 2023 een project gestart om een kunstwerk te realiseren.

Welke stappen zijn al gezet?
Om het kunstwerk te realiseren, zijn diverse stappen genomen.

Stap 1: Kunstadviescommissie
Voor dit project werken we samen met een Kunstadviescommissie. Deze Kunstadviescommissie bestaat uit drie vaste leden uit de kunstwereld en drie vertegenwoordigers uit Aagtekerke zelf.

Afgerond: Stap 2: Kunstenaars
Op een oproep voor het kunstwerk in Aagtekerke reageerden 33 kunstenaars. Op 29 juni 2023 bekeek de Kunstadviescommissie alle aangemelde kunstenaars en hun ingezonden profielen zorgvuldig. De Kunstadviescommissie koos uiteindelijk drie kunstenaars uit.

Afgerond: Stap 3: Bezoek
Met deze kunstenaars brachten wij op 18 juli 2023 een bezoek aan Aagtekerke. Tijdens een wandeling liepen we langs verschillende kenmerkende locaties in Aagtekerke en bezochten we mogelijke locaties voor het kunstwerk.

Afgerond: Stap 4: Ontwerp
Op 15 september 2023 presenteerden de drie gekozen kunstenaars hun schetsontwerp voor het kunstwerk in Aagtekerke. De Kunstadviescommissie koos hier twee ontwerpen uit. Het ontwerp “Vriendschap” van Karin Colen en het ontwerp “Het oog van Aagtekerke” van Pim Wilhelmus Vlug.

Nog te doen: Stap 5: Stemronde
De ontwerpen van Karin Colen en Pim Wilhelmus Vlug presenteren wij 18 januari 2024 aan de inwoners van Aagtekerke. Zij mogen daarna stemmen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen gaan we plaatsen.

Het oog van Aagtekerke van Pim Wilhelmus Vlug
Locatie: Bouwluststraat of Dorpsplein

Vriendschap van Karin Colen
Locatie: Amacitia


Stemmen
Woont u in Aagtekerke? Kom dan 18 januari, tussen 17.00 – 20.00 uur in hotel Kodde stemmen! Ook voor meer informatie over de ontwerpen of het proces bent u welkom in hotel Kodde.

Hoe gaat het project verder?
Na de stemronde zal het winnend ontwerp bekend worden gemaakt. De winnende kunstenaar krijgt dan van het College van Burgemeester en Wethouders officieel de opdracht om het kunstwerk van Aagtekerke te maken. Zodra het kunstwerk klaar is, wordt deze in Aagtekerke geplaatst en organiseren wij een officiële onthulling van het kunstwerk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0